- Vi kvinner må stå sammen for å styrke hverandre

08.03.2020

Les Nasreen Begums kronikk i anledning kvinnedagen 8. mars.

"Mitt navn er Nasreen Begum, og jeg er initiativtaker og leder for den ideelle organisasjonen Bydelsmødre Norge. Jeg har jobbet i 20 år som frivillig med kvinner og barn. Jeg kom selv til Norge i 1996, og på fire år fikk jeg fire barn. Etterpå fikk jeg to til. I begynnelsen var jeg redd for å sende barna mine på fritidsaktiviteter og i bursdager, og forsto ikke hvorfor det offentlige var så opptatt av mine barn. Jeg har vokst opp i en annen kultur - i Pakistan er det foreldrene som bestemmer alt. Jeg sendte til og med barna mine til skolen i tradisjonelle pakistanske klær!

Men etterhvert så jeg behov for å lære hvordan det norske samfunnet fungerer, sånn at jeg kunne oppdra barna mine i det samfunnet som jeg selv ikke har vokst opp i. Jeg begynte å bli aktiv som frivillig lokalt, og fikk oppleve mye nytt. Gjennom mitt frivillige arbeid og nye nettverk fikk jeg svar på alle spørsmålene jeg satt med. I begynnelsen kastet jeg for eksempel papirer om tilbud fra skolen i søpla, og tenkte at det ikke var for oss. Men etter at jeg begynte å delta i frivillig arbeid lærte jeg at det er viktig å sende barna på fritidsaktiviteter tidlig, og ble nysgjerrig på å lære mer. Noen ganger var det skummelt å si ja, men jeg gjorde det for å se hva som kom til å skje. Jeg erfarte selv at det meste går bra, og kunne fortelle dette videre til andre mødre som tenkte som jeg gjorde før.

Jeg begynte å hjelpe andre kvinner på deres premisser, og fortalte om viktigheten av å være gode forbilder for våre barn. Jeg ga kvinnene den informasjonen de trengte om offentlige tjenetser og tilbud lokalt, og støttet de slik at de kunne ta gode valg for seg og sin familie. Når barna kommer hjem med spørsmål må vi vite hvordan samfunnet fungerer sånn at vi kan svare dem riktig. Vi kvinner skal ikke bare være hjemme og passe barn, vi har en større oppgave. Vi skal være sterke kvinner i lokalsamfunnet, og det norske samfunnet generelt. Jeg pleier å si at når man styrker en kvinne, styrker man samtidig hele familien. Utenforskap går ofte i arv, så det er viktig å styrke mødrene for å inkludere barna.

Basert på mine personlige erfaringer og erfaringer fra 20 år med frivillig arbeid så jeg at det var behov for gode rollemodeller som kan bygge tillit mellom kvinner og offentlige tjenester. Derfor startet jeg Bydelsmødre Norge i 2016, som i dag er en organisasjon med 130 frivillige kvinner fra 35 ulike land. Bydelsmødrene en bygger bro av tillit og kunnskap mellom det offentlige og kvinner, en bro jeg selv manglet da jeg kom til Norge. Fordi jeg turte å benytte meg av de tilbudene som finnes lokalt og fordi jeg lot barna mine blomstre i lokalsamfunnet, er de nå ressurssterke og aktive. De studerer på universitet, går på kampsport, ski og de lærer andre barn å svømme. Derfor vil mitt budskap på kvinnedagen være at vi kvinner må stå sammen for å styrke hverandre. Gratulerer med kvinnedagen."

Kronikken ble skrevet til NRK Nyheter og publisert i videoform på kvinnedagen. Videoen kan du se her.