Bydelsmødre feiret kvinnedagen på Stovner

09.03.2020

"Dere er superhelter dere som er her i dag. Ikke bare er dere superhelter for barna deres, men dere bidrar til å bringe håp og forandring i andre kvinners liv. Dere bidrar til å bygge broer og øke kvinners selvstendighet og deltakelse i samfunnet", sa byråd Rina Mariann Hansen i sin tale til bydelsmødrene.

På 8. mars var bydelsmødre fra hele Oslo samlet på Deichman Stovner sammen med mange andre gjester, for å markere den internasjonale kvinnedagen. Det overordnede temaet for dagen var god kvinnehelse, og flere av talerne la fokuset sin her. 

Kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande var første taler ut, og la tydelig vekt på at det er en lang vei igjen mot kjønnslikestilling, blant annet når det gjelder forskning og tiltak for å bedre kvinners helse. "Det er fremdeles utrolig mye å gjøre innenfor kvinnehelse. Vi vet at det forskes mye mer på menns sykdommer enn på kvinners, og vi vet at det forskes langt mer med menn som eksempel enn med kvinner", sa statsråden. Hun lovet også at regjeringen nå skal gjøre en skikkelig innsats for å løfte fokuset på kvinnehelse i norsk helsevesen. 

Etter Grande kom byråd for kultur, idrett og frivillighet på scenen. Hun innledet med å snakke om den vanskelige morsrollen. Hvordan hverdagen snus på hodet når man får barn, og hvordan det føles som om alle andre enn man selv hva som er riktig å gjøre for barna sine. "Vi tenker at vi aldri er bra nok nettopp fordi vi vil kun det beste for barna våre, men da må vi minne oss selv på at barna våre alltid tenker på oss som superhelter", sa Hansen. 

"Og superhelter det er dere som er her i dag. Ikke bare er dere superhelter for barna deres, men dere bidrar til å bringe håp og forandring i andre kvinners liv. Dere bidrar til å bygge broer og øke kvinners selvstendighet og deltakelse i samfunnet", fortsatte byråden. Hun roste deretter organisasjonsleder Nasreen Begum som et forbilde, da hun tok utgangspunkt i sin egen situasjon som kvinne og mor og etablerte Bydelsmødre. 

Begum kom så selv på scenen, og holdt en nydelig tale der hun fortalte om sin egen bakgrunn og om oppstarten av Bydelsmødre. Hun kunne også fortelle forsamlingen at vi på ett år har vokst fra 50 til over 130 frivillige, og nå er på plass i 6 bydeler i Oslo. Med seg hadde Begum et minipanel med tre bydelsmødre fra Stovner, Ismahan, Rahma og Sherin, som fortalte om sitt arbeid i bydelen. De ble intervjuet at konferansier Ine Andersen. 

Tehrim Ahmed holdt deretter et innlegg om tiltaket «Stolte jenter» og «Bydelsfedre i Norge» og hvor viktig rolle fedrene spiller i barns liv, før vi satte i gang panelsamtalen "God kvinnehelse - det handler om livet, ikke bare livmor". I panelet satt Anne Karen Jenum, lege og forsker, Marit Severinsen, jordmor og prosjektleder for Flerkulturell doula OUS, Fatima Ali Al-Salamy, bydelsmor fra Stovner, Giske Ursin, direktør for Kreftregisteret, Usman Chaudhry, psykolog fra Rask psykisk helsehjelp Stovner, og Mansoor Hussain, bystyrerepresentant (Ap) og leder av Oslo AUF. Moderator av samtalen var Susanne Skråning. I samtalen diskuterte deltagerne de mange gjenstående utfordringene når det gjelder kvinnehelse, og særlig de utfordringer minoritetskvinner møter. 

Vi takker alle som møtte opp på markeringen, og mest av alt de fantastiske bydelsmødrene som hver eneste dag jobber for likestilling og inkludering i sine bydeler. Gratulerer med dagen!