- Da jeg ble bydelsmor fikk jeg mulighet til å hjelpe andre, slik jeg fikk hjelp 

18.08.2020

18.08.2020

Månedens bydelsmor kom til Norge for åtte år siden. Nå bruker Alganesh sine erfaringer med å være ny i landet til å hjelpe andre med utfordringer som hun selv har kjent på kroppen.

Det er en regnfull dag i Oslo i midten av juli. Alganesh og barna hennes har nettopp kommet inn døra etter en tur i skogen når jeg ringer. Firebarnsmoren er flink til å benytte seg av de mulighetene og aktivitetene som finnes i bydelen hennes, og som bydelsmor er hun opptatt av å formidle det hun kan videre til andre.  

Alganesh snakker tigrinja, arabisk og norsk, noe som gjør at hun når ut til mange. Den siste tiden har hun hatt fokus på å støtte og inspirere familier som har vært isolerte som følge av korona. “Jeg har fulgt opp 7 familier over flere måneder som bydelsmor. Disse kommer fra både Etiopia, Eritrea og arabisktalende land. Jeg har snakket med dem flere ganger, og ringt dem jevnlig. Da alt var stengt var det mange med flere barn som ikke visste hva de skulle gjøre når alle var hjemme. Jeg har sendt videoer med eksempler på aktiviteter, dansevideoer, og til og med sendt bilder av ting jeg har funnet på med mine barn for å inspirere dem”, forteller hun. 

- Nå har jeg mange familier
I løpet av de åtte årene som Alganesh har bodd i Norge, har hun lært masse. Kort tid etter at hun hadde flyttet fra Eritrea til bydel Østensjø i Oslo, fikk hun barn. Hun var i permisjon i ett år før hun begynte på norskkurs. “Så ble jeg gravid igjen, så derfor fikk jeg ikke gått norskkurset ferdig med en gang”, forteller hun. “Men etterpå fikk jeg tilbud om å gå på grunnskole, så det meste jeg har lært av norsk var på grunnskolen. Jeg går siste året på grunnskolen, så neste år skal jeg kanskje på videregående. Jeg har fått gå på skolen fordi jeg bor i Norge, og det er så flott, det er noe av det beste jeg har fått”. 

Som nyankommen og alenemor med fire barn, var det mye som var ukjent for Alganesh. Hun hadde ingen familie i Norge å støtte seg til. Så møtte hun Gunhild. “Jeg ble kjent med henne gjennom en dame som jobbet på NAV. Jeg har ikke familie i Norge, og hun på NAV sa at hun kjente en dame som kunne hjelpe meg hvis det var greit for meg”, sier Alganesh. “Den første gangen hun spurte meg ble jeg veldig redd, for det var veldig nytt for meg å snakke med folk jeg ikke kjenner. Derfor sa jeg først nei, men hun på NAV sa at jeg ikke skulle være redd. Hun fortalte at det ville vært veldig fint, og at kvinnen kunne hjelpe meg med mange ting.”  

Etter å ha spurt en nabo om hva hun tenkte, bestemte Alganesh seg allikevel for å takke ja til tilbudet om å møte kvinnen. “Første gang jeg traff Gunhild var det som hjertet mitt begynte å blinke, for hun er veldig hyggelig. Barna mine likte henne veldig godt også. Gjennom henne ble jeg kjent med mange folk”, forteller hun. “Etterpå ble jeg kjent med mange nordmenn, også fordi barna mine gikk på skole og i barnehage. Når folk så at jeg hadde fire barn sa de “si ifra hvis du trenger hjelp, så kan vi hjelpe deg”, sier Alganesh og ler. “Jeg er kjempeglad for å bo i Norge og for å bli kjent med så mange hyggelige folk. Jeg hadde ikke familie her, men nå har jeg mange familier”. 

Alganesh, de fire barna hennes, og venninnen Gunhild.

Bruker egne erfaringer til å hjelpe andre
Da Alganesh fikk muligheten til å bli bydelsmor var hun ikke i tvil – hun ville gi andre den samme støtten som hun selv fikk da hun kom til Norge. “Da jeg kom til Norge kjente jeg ikke noen, og jeg visste lite om samfunnet. Men så ble jeg kjent med mange nordmenn, og de hjalp meg mye. Det er viktig å kunne gjøre livet lettere for andre, så jeg vil hjelpe til”, forteller hun.

Alganesh er opptatt av å vise andre hvilke muligheter som finnes. Hun hjelper ofte kvinner med å søke fra støtte fra NAV elektronisk, slik at de slipper å fylle inn skjemaer på NAV-kontoret. “Dette gjør at de sparer mye tid”, forteller hun. I tillegg har hun hjulpet mange familier med å gjøre smarte økonomiske valg. “Jeg har møtt en del fra mitt land på skolen og i barnehagen, og har kommet i prat med folk som trenger hjelp. Jeg har fortalt om hvor de kan finne lekeplasser, og andre gratis aktiviteter til barna”, forteller hun. “Jeg har også forklart mange at man ikke trenger å kjøpe dyre klær eller ting man trenger for å gå på ski, og at man heller kan kjøpe det fra loppemarked eller fra Fretex. Det er mye billigere, og de kan spare penger til andre ting”, sier Alganesh og legger til, “Det lærte jeg faktisk fra Margrethe, som er naboen min og har hjulpet meg masse, og nå forteller jeg videre. Det jeg selv har lært vil jeg gi videre til andre.” 

Alganesh kan sette seg inn i utfordringer som mange kanskje ikke tenker over. “En ting som kan være vanskelig når man er ny i Norge, er hvordan man lager matpakke”, sier bydelsmoren. “Det samme skjedde med meg, i Eritrea lager vi ikke matpakke som vi gjør i Norge. Så det kan være vanskelig, og jeg har forklart til mange – ikke bare fra Eritrea, men fra andre land også. Ofte lager de varm mat til barna, og det kan være litt vanskelig for barna å spise på skolen. Så jeg har vist forskjellige pålegg, som leverpostei, som man kan ha på matpakka.” 

"Spør Bydelsmødre hvis du lurer på noe!”
Samtalen vår begynner å gå mot slutten, og jeg hører at barna til Alganesh roper på henne i bakgrunnen. “Kan jeg si en siste ting?”, spør hun. 

“Jeg vil si til alle som kommer fra andre land som meg, ikke bli redd, det er veldig fint å bli kjent med andre folk. Hvis du lurer på noe kan du spørre Bydelsmødre, og det finnes masse hjelp.”  

Vi legger på, og plutselig titter solen frem bak regnbygene.  

Alganesh og de andre bydelsmødrene i Bydel Østensjø på diplomutdelinga i 2019.